Kolacja degustacyjna – „Alicja w krainie czarów”

Zanurz się w świat, gdzie nic nie jest oczywiste, a każdy kęs prowadzi głębiej w magiczną opowieść…

Zapraszamy Was na niezwykłą kolację degustacyjną inspirowaną ponadczasową opowieścią Lewisa Carrolla. Przekrocz z nami granicę rzeczywistości i zanurz się w świat pełen smaków, kolorów i niespodzianek, gdzie nic nie jest takie, jakim się wydaje.

Ukryte smaki, które zaskoczą Cię jak zegar Białego Królika

Kto przygotuje kolację:

  1. Arkadiusz Chwałek – Szef kuchni Zamkowego Młyna
  2. Kinga Galla – Szef kuchni Bistro Dzik i Karp w Tułowicach
  3. Kamil Studenny – Executive Chef, Concept Stu Mostów
  4. Tomasz Szypuła – właściciel, Szef Lody Szypuła 1974 – Lody mistrzowskie naturalnie dobre
kolacja degustacyjna - Alicja w krainie czarów

Arkadiusz Chwałek – Szef Kuchni Zamkowego Młyna. Swoją przygodę kuchenną rozpoczynał w Wielkiej Brytanii. W drodze z Anglii do Zamkowego Młyna jego kariera kucharska rozwijała się jeszcze w Zamku Topacz koło Wrocławia. Miłośnik fine dining-u, łączącego wspaniałe mieszanki smaków z niezwykłym wyglądem dań.

Kinga Galla – pasjonuje się regionalną opolską kuchnią oraz lokalnymi produktami. W swojej restauracji wykorzystuje tradycyjne przepisy kuchni opolskiej, odczarowuje Dania z dziczyzny oraz Karpia, które goszczą w menu restauracji na co dzień. Dodatkowo Kinga pasjonuje się nowoczesnym cukiernictwem, łączy lokalne i sezonowe produkty.

Kamil Studenny – gotowanie to dla Kamila nie tylko rzemiosło, ale przede wszystkim sposób na wyrażenie kreatywności i tworzenie nieoczywistych połączeń smakowych. Nie lubi podążać utartymi ścieżkami – w moich daniach zawsze znajdzie się szalony twist, który zaskakuje i pobudza ciekawość.

Tomasz Szypuła – właściciel, szef Lody Szypuła 1974 – Lody mistrzowskie naturalnie dobre. To firma rodzinna która od ponad 50 lat wytwarza lody rzemieślnicze z lokalnych  oraz jak najlepszych surowców. Tomasz i Lody Szypuła to zdobywcy wielu nagród, m.in. wielokrotne mistrzostwo Polski w Lodziarstwie Rzemieślniczym, 5 miejsce (2020) oraz 7 miejsce (2018) w Mistrzostwach Świata w Lodziarstwie Rzemieślniczym, Gelato World Masters 2020 – najlepsze lody Europy i wiele, wiele innych cennych nagród!

Menu kolacji degustacyjnej:

SET I
pieczony pomidor / lody bazyliowe / buratta / szparagi 

SET II 

żebro wieprzowe / grzyby shimei / czosnek niedźwiedzi / orzech włoski / wędzona papryka

SET III

pstrąg / pieczony wędzony seler / szyjki rakowe / groch zielony

SET IV

cielęcina / krem z kalafiora / borówki / ziarna (słonecznik, dynia, siemię lniane)

SET V
lody herbaciane / panna cotta – cytryna / mięta / truskawka

Do każdego dania zaserwujemy Państwu wino oraz inne trunki!

Dla kogo?

Dla miłośników dobrej kuchni, sztuki kulinarnej i… odrobiny szaleństwa. To wieczór dla tych, którzy chcą przeżyć coś więcej niż zwykłą kolację – wejść do bajki, którą można poczuć wszystkimi zmysłami.

Szczegóły oraz zakup biletów:

 Liczba miejsc mocno ograniczona – kup bilet, zanim znikniesz w labiryncie smaków!

Data: 30 maja 2025 (piątek)
Godzina: 19.00 – prosimy o punktualne przybycie
Miejsce: Sala Biesiadna / Zamkowy Młyn
Cena biletu: 280 zł / osoba
Zakup biletu: Recepcja Zamkowego Młyna oraz on-line na: https://evently.pl/events/8694-kolacja-degustacyjna-alicja-w-krainie-czarow

Pozostałe aktualności:

Warto wiedzieć: Stand-Up – Mieszko Minkiewicz w programie „Lajcik”

Stand-Up – Mieszko Minkiewicz w programie „Lajcik”

Warto wiedzieć: PIERSI – „Akustycznie romantycznie” – wyjątkowy koncert na dzień kobiet!

PIERSI – „Akustycznie romantycznie” – wyjątkowy koncert na dzień kobiet!

Warto wiedzieć: Wojtek Mazolewski Quintet – czyli „Jazz w Młynie nad Odrą” – koncert

Wojtek Mazolewski Quintet – czyli „Jazz w Młynie nad Odrą” – koncert

Warto wiedzieć: Walentynki – wyjątkowa kolacja degustacyjna z muzyką na żywo

Walentynki – wyjątkowa kolacja degustacyjna z muzyką na żywo