Dlaczego nasze żeberka BBQ są tak wyjątkowe? Dlaczego tak wiele osób wraca do nas właśnie na to danie? Czym w ogóle jest BBQ (barbecue)? Zdradzamy kilka tajników.
Na nasze kultowe żeberka BBQ warto przyjechać nawet z najdalszego końca Opolszczyzny, choć przyznamy szczerze, że wielu naszych Gości przybywa z dużo dalszych miejsc, niż nasze województwo. Nasza restauracja, jak i nasz hotel, znajdują się w centralnym punkcie Opolszczyzny, skąd blisko do wielu atrakcji turystycznych województwa opolskiego m.in. Zamek Moszna, Góry Św. Anny, Fabryki robotów czy Muzeum Wsi Opolskiej.
BBQ (barbecue) w skrócie oznacza pewien sposób grillowania w połączeniu z wędzeniem, czyli dymem jaki wytwarzają spalające się powoli np. drzewa owocowe. Stosowana metoda to tzw. „Low&Slow” czyli tłumacząc na język polski „Nisko i Wolno”. Samo nisko, odnosi się do temperatury w jakiej przyrządza się mięsa BBQ, czyli temperatury ok 120 stopni C. A wolno, to czas w jakim takie mięso piecze się, czyli bardzo wolno ale długo, ze względu na niestandardową, dość niską temperaturę jak na tzw. grillowanie.
Zatem podsumowując, BBQ to takie grillowanie/pieczenie w dość niskiej temperaturze w dymie drzew, w naszym przypadku w dymie drzew owocowych.
Przy stosowaniu metody BBQ trzeba pamiętać, że cały proces pieczenia / grillowania ma odbywać się powoli przy utrzymywaniu dość niskiej temperatury. Pozwala to na powolne ścinanie się białka w mięsie, które powoli wchodzi w reakcję z węglowodanami (tzw. reakcja Millarda). Efektem tego procesu jest piękna, brązowa warstwa na powierzchni mięsa oraz charakterystyczna glazura. Kluczowym efektem jest jednak smak, który nazywamy umami.
Zalecamy zwrócić baczną uwagę na pewne przekłamanie występujące w wielu miejscach w Polsce, czyli obecność potrawy o identycznej nazwie, czyli żeberka BBQ ale nie mających nic wspólnego z BBQ. Nazwę BBQ te żeberka czy inne mięsa otrzymują tylko dlatego, że dane mięso, np. żeberka podaje się z sosem BBQ a to mocne nadużycie czy wręcz wprowadzanie w błąd. Sos BBQ jest tylko dodatkiem, aby nazwać żeberka – żeberkami BBQ, należy je przygotować właśnie metodą BBQ opisaną powyżej, a jest to proces długi, trudny i pracochłonny.
Nasza restauracja wychodzi z założenia, że nic co trudne nie jest nam obce i nasze żeberka przygotowywane są prawdziwą metodą BBQ, rodem ze Stanów Zjednoczonych skąd ta metoda pochodzi. Nie idziemy na skróty, nie skracamy tej drogi – bo efekt jest zupełnie inny i nie ma nic wspólnego z BBQ.
W efekcie całego procesu BBQ, na nasze stoły trafiają żeberka niezwykle miękkie, niezwykle aromatyczne i pachnące! Zwracamy też uwagę na marynatę jaką stosujemy, autorską i stylem dopasowaną właśnie do amerykańskiego BBQ. Całość wieńczy autorski sos.
Pytacie często, czy żeberka jako jedyne przyrządzamy metodą BBQ. Otóż NIE, w naszej ofercie znajdziecie m.in. skrzydełka BBQ, łopatkę BBQ i inne, które przygotowujemy tylko na uroczystości jakie u nas organizujecie. Wtedy np. na tzw. ciepłą kolację trafia zestaw mięs BBQ podany na pięknych, wielkich deskach. Efekt WOW murowany! Również nasza oferta grillowa jest bardzo bogata, serwujemy np. sezonowane steki przyrządzane na grillach opalanych węglem drzewnym!
Prawdziwe żeberka BBQ zjecie Państwo w naszej restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice. Dodamy tylko, że jest to również danie polecane przez Panie, gdyż tłuszczyku jest tam już naprawdę niewiele!
Restauracja Zamkowy Młyn
ul. Młyńska 3
47-300 Krapkowice
Rezerwacja stolika, tel. +48 535 414 799