Śląskie niebo – inaczej zwane Śląskim rajem czy Śląskim przysmakiem. To danie, które w dawnych czasach było podawane przez gospodynie domowe osobom, które przychodziły pomagać w gospodarstwie. Danie przygotowywane w specjalnym podziękowaniu, stąd było daniem wyjątkowym, jakiego nie jadało się na co dzień.
Nasza Restauracja Zamkowy Młyn sięga po takie dania, sięga po stare, często zapomniane przepisy i podaje je w nowej, unowocześnionej formie. Podstawowym składnikiem tego dania może być schab, schab wędzony. A że wędzenie czy inne obróbki mięsa dymem i ogniem są naszą specjalnością, po to danie również i my sięgamy na specjalne okazje i wiemy jak je dobrze przyrządzić wg sprawdzonych, starych receptur.
Jak przyrządziliśmy takie danie, skąd pochodzą składniki do tego dania – dowiecie się z poniższego filmu, jaki powstał przy udziale Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj, którego członkiem jesteśmy.