Sezonowane steki z grilla opalanego węglem drzewnym

Jak zapewne wielu naszych Gości wie, jako jedyni na Opolszczyźnie przyrządzamy sezonowane na sucho steki prosto z grilla opalanego węglem drzewnym. Czym jest sezonowanie na sucho, jak takie mięso różni się od niesezonowanego i dlaczego stosujemy węgiel drzewny, opowiemy w tym wpisie.

steki z grilla sezonowane - Zamkowy Młyn Krapkowice

Sezonowane na sucho steki – czym jest sezonowanie mięsa i dlaczego wybieramy sezonowanie na sucho?

Sezonowanie mięsa na sucho, to w dużym skrócie pozostawianie mięsa w odpowiednich, kontrolowanych warunkach (jak np. temperatura, wilgotność czy przepływ powietrza) na okres kilku tygodni. Przez ten czas, mięso nabiera odpowiedniego aromatu (wytwarza się orzechowo – maślany zapach) oraz mięso kruszeje, co ma kolosalny wpływ na końcowy efekt na talerzu.

Sezonowanie a procesy w mięsie

Po uboju, w mięsie zachodzą naturalne procesy biologiczno-chemiczne, w tym anaerobowa glikoliza powodująca w efekcie utwardzanie tkanki mięśniowej przy niewielkiej retencji wody. Jednym słowem mięso przez pierwsze osiem do dziesięciu dni po prostu twardnieje. Ale co po tym czasie?
Po tym czasie rozpoczyna się faza dojrzewania enzymatycznego (czyli mięso ponownie zaczyna mięknąć). Jeżeli chodzi o sezonowanie na sucho, to takie dojrzewanie trwa najczęściej od 4 do 6 tygodni. Warto zwrócić tu uwagę też na to, że takie same procesy zachodzą w innych rodzajach mięsa niż wołowina, np. w wieprzowinie, choć tu czas zachodzenia tych procesów jest dużo krótszy! My w swojej ofercie posiadamy również sezonowaną wieprzowiną w postaci wieprzowego Tomahawk-a o gramaturze ponad 400g.

Sezonowanie mięsa na sucho jest procesem najdroższym (tu następuje największa utrata masy mięsa, to tu czas sezonowania jest najdłuższy), ale jednocześnie procesem dojrzewania dającym najwięcej satysfakcji w doznaniach kulinarnych. Już sam aromat, jaki powstaje przy kości podczas sezonowania na sucho, jest praktycznie nieosiągalny w metodzie sezonowania na mokro (w próżni). W sezonowaniu na sucho uzyskujemy też odpowiednią marmurkowatość.

Czym jest marmurkowatość steka?

Marmurkowatość to jedna z cech oceny sezonowanej wołowiny, choć oczywiście nie jedyny. Ocena następuje oczywiście za pomocą zmysłu wzroku i jest dość subiektywna. Powstały nawet różne skale tej oceny i kwalifikacji do nich, co ma też przełożenie na cenę danego mięsa z danej skali marmurkowatości.

Marmurkowatość to zawartość tłuszczu śródmięśniowego w tkankach mięśnia. W kawałku wołowiny możemy zauważyć charakterystyczne niteczki białego tłuszczu przypominające wzór marmuru – stąd jego nazwa – marmurkowatość. Im gęstsza sieć tego tłuszczu śródmięśniowego, tym jakość samego steka jest lepsza!

W skrócie: im bardziej marmurkowe mięso, tym bardziej jest przerośnięte tłuszczem, tym samym jest bardziej doceniane przez smakoszy, w tym Gości naszej restauracji.

Steki z grilla opalanego węglem drzewnym

Już jakiś czas temu postanowiliśmy podejść do tematu mięs grillowanych nieco inaczej, niż wiele innych miejsc. Uznaliśmy, że będziemy grillować je na grill-ach, które opalać będziemy węglem drzewnym. Dlaczego? Dlatego, że doszliśmy do wniosku, że ten niesamowity, niepowtarzalny aromat i smak uzyskamy tylko za pomocą albo grilla opalanego drzewem albo właśnie węglem drzewnym pochodzącym z najlepszych gatunków drzew. Nie wybraliśmy ani brykietu (kompletnie niezdrowa opcja), ani węgla drzewnego z marketu (gdzie często czy niemal zawsze spotyka się węgiel fatalnej jakości, z duża ilością tzw. drobnicy i miału, jednym słowem odpadków). Sięgnęliśmy po węgiel bardzo wysokiej jakości, pochodzący m.in. z Bieszczad, który przyjeżdża do nas w dużych, ok 10-15kg workach a sam węgiel to piękne, duże kawałki wypalanego drewna bez żadnych chemicznych dodatków, jakie spotkać możecie np. w brykiecie.

Sezonowane steki z grilla opalanego węglem drzewnym – chyba tylko u nas!

Jako chyba jedyni na Opolszczyźnie łączymy sezonowane steki (i to metodą na sucho!) z ich przyrządzaniem na grillach opalanych węglem drzewnym! Nie jest to proste, gdyż przyrządzanie steków na żywym ogniu jest trudniejsze, niż ich przyrządzanie np. na grillu elektrycznym, gdzie łatwiej o utrzymanie stałej temperatury oraz gdzie nie walczy się z ogniem! Ale ten żywioł w postaci ognia i dymu jest tym, co misie kochają najbardziej i co w efekcie daje niepowtarzalny smak i aromat na Państwa talerzach ..oj, raczej deskach, bo tak przecież je podajemy!

Steki i inne mięsa z grilla w naszym menu – Zamkowy Młyn Krapkowice

W naszej karcie znajdziecie na stałe m.in.

  1. Stek Rib-Eye – dla wielu król steków, wycinany z sezonowanego na sucho antrykotu, wielkość ok 400g. Posiada wysokiej jakości marmurkowatość. Skąd nazwa Rib-Eye? Nazwa pochodzi od oka, ale nie oka tłuszczu, jak wielu uważa, a od centralnie położonego w tym steku mięśnia. W rib-eye (co dobrze widać na surowym steku) przebiegają 4 mięśnie lub 3 w zależności od cięcia, są to: Longissiumus Dorsi (to ten centralny / oko) oraz Spinalis Dorsi, Longissiumus Costarum, Complexus.
  2. Stek New York – jest stekiem pozyskanym z części rostbefu (w naszym menu oczywiście sezonowanego na sucho rostbefu). Posiada wspaniały smak oraz strukturę. Wielkość ok. 400g
  3. Stek Filet Mignon – wycinany ze środkowej części polędwicy. Szczególnie lubiany przez osoby nie przepadające za większą ilością tłuszczu w steku, gdyż jest on go praktycznie pozbawiony. Wielkość ok. 200g
  4. Schab sezonowany Tomahawk – to już wieprzowina, ale też sezonowana! To solidny kawał schabu z kością o wadze ok. 400g! Mimo obróbki grillowej zachowuje swoją kruchość i miękkość, właśnie dzięki sezonowaniu.
  5. Mięsna decha Grill & BBQ – to opcja dla minimum 3 osób! Zawiera m.in. stek Rib Eye, stek New York, nasze kultowe żeberko BBQ oraz dwie kiełbasy chłopskie z naszej wędzarni! Absolutna petarda mięsna dla smakoszy mięsa, jaką serwuje Państwu kelner przy stole, krojąc odpowiednie kawałki mięsa na Państwa życzenie.
  6. Z grilla podajemy również inne mięsa, jak np. Aromatyczne kurczę (filet) czy Pstrąga z Moszczanki (filet). Sezonowo dołączają też do naszej karty różne inne steki, np. Tomahawk czy T-Bone

Całe nasze menu znajdziecie Państwo tutaj -> Menu Restauracja Zamkowy Młyn Krapkowice

Pamiętajcie Państwo, nasza restauracja znajduje się w pięknie położonym obiekcie tuż nad rzeką, w bliskim sąsiedztwie rynku w Krapkowicach – jednak w bardzo cichym zakątku! Jednocześnie znajdujemy się w ciekawym centrum Opolszczyzny, gdzie dość szybko dojedziecie Państwo do nas z Opola (25 minut), Strzelec Opolskich (ok 25 minut), Kędzierzyna-Koźla (ok 20-25minut) i wielu innych miejsc naszego województwa!

Serdecznie zapraszamy!
Rezerwacje stolika:
tel. +48 535 414 799 oraz on-line tutaj: Rezerwacja Stolika w Restauracja Zamkowy Młyn